Arxiu dʼarticle

PROGRAMA D’ACTIVITATS PEDAGÒGIQUES ENTORN DEL MAR 2015-16

2015-06-26 13:19

El Consorci el Far obre el període d’inscripcions al programa d’activitats pedagògiques Entorn del mar pel curs 2015 -16. 

Per aquest curs es posa a disposició de la comunitat educatius 12 activitats lligades a coneixement del Port de Barcelona, el món de la navegació tradicional, els paisatges marins de la nostra cosa. 

L'avaluació feta durant el curs 2014-15 de les diferents activitats educatives, ens ha portat a fer una revisió de les metodologies emprades amb l’objectiu d’ajustar les activitats a les necessitats de la comunitat educativa, és per això que les activitats pedagògiques del programa Entorn del Mar posa a disposició dels docents dels diferents nivells educatius una renovada oferta d’activitats.

Balanç del curs 2014-15

El programa d’activitats pedagògiques Entorn del mar 2014-15 ha finalitzat la seva activitat amb una participació de 443 grups escolars i 9.724 nens i nenes que han assistit a les diferents activitats d’aquest programa educatiu. Aquests números suposen un increment molt significatiu respecte el curs anterior, ja que hi ha hagut un augment del 20,6% respecte el curs anterior. Un any més els centres educatius han dipositat la seva confiança en les activitats que des del Consorci El Far es desenvolupen per poder complementar la seva activitat docent.

Els centres educatius que assisteixen a les nostres activitats són majoritàriament d’educació primària amb un 41,3% dels grups, seguit dels de secundària amb un35,6% dels grups.

Els centres educatius que escullen una de les nostres activitats ho fan bàsicament per ampliar continguts d’una forma amena en el 33,3% dels casos, mentre que 29,6% dels casos l’activitat escollida forma part essencial del que els docents estan desenvolupant a l’aula. I majoritàriament són sortides relacionades amb el coneixement del medi natural i social i ciències socials i naturals.

Quan preguntem als docents en quin moment realitzen l’activitat dins del procés d’ensenyament i aprenentatge els resultats ens porten a dos moments. Un 29,6% dels grups l’activitat serveix per establir relacions significatives entre diversos conceptes, procediments i actituds desenvolupats abans a l’aula. Mentre que un 25,9% dels casos, l’activitat forma part de la introducció d’un tema per afavorir la motivació dels alumnes, plantejar interrogants i prendre consciència dels objectius d’aprenentatge.

Els docents coneixen el programa d’activitats pedagògiques Entorn al mar 2014-15

2014-09-08 12:12

El proper dia 4 d’octubre es presenta al professorat el programa educatiu Entorn al mar amb les noves propostes que incorpora per al curs 2014-15. L’acte tindrà una primera part a l’edifici seu on els docents es familiaritzaran amb el conjunt d’activitats que presenta aquest programa, i una segona part on gaudiran de l’experiència de navegar a bord de la goleta Far Barcelona.

 

La comunitat educativa té l’oportunitat de conèixer les activitats que es presenten per al nou curs escolar, les quals permeten apropar a l’alumnat dels diferents nivells educatius a diversos temes relacionats amb el mar. En aquesta ocasió però, els mestres i el professorat no només podran conèixer les diferents activitats relacionades amb l’activitat comercial marítima, el medi natural, cultura i patrimoni i navegació, sinó que podran aprofitar per conèixer a fons el programa educatiu de la Barcelona World Race, la regata de volta al món que sortirà de la ciutat el proper 31 de desembre.

 

Seguint la Barcelona World Race

Durant aproximadament els cent dies que dura la regata, podreu treballar a l’aula continguts relacionats amb el currículum escolar però, d’una manera ben diferent: a través d’un esdeveniment que té lloc en temps real, amb una metodologia d'ensenyament-aprenentatge pròpia, i amb el suport tècnic i docent de l’equip educatiu del Consorci El Far.

El programa educatiu Seguint la Barcelona World Race proposa diferents activitats i es faciliten materials pedagògics per treballar des de l’aula i col•laborar en xarxa amb altres centres educatius.

 

 

Acte: Presentació programa Entorn al mar 2013-14

Dia: 4 d’octubre

Hora: 10:30 hores

 edifici seu Consorci El Far

         Escar, 6-8, 08039 Barcelona

 

Cal inscripció prèvia a reserves.educatius@consorcielfar.org o trucant al telèfon 93 224 19 54

Sessió informativa adreçada al professorat per conèixer el programa educatiu 'Seguint la Barcelona World Race'

2013-11-22 13:58

El programa educatiu de la Barcelona World Race torna a “hissar veles” amb motiu de la 3a edició de la regata de volta al món a dos i sense escales que sortirà de Barcelona el proper 31 de desembre del 2014.

Amb l’objectiu de donar a conèixer en què consisteix aquest programa, el Consorci El Far i la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament,  preveuen dur a terme diferents sessions informatives per tal que els docents puguin conèixer millor aquesta proposta. Les sessions es duran a terme del 13 de gener al 19 de febrer de 2014 als diferents serveis territorials del Departament d’Ensenyament. 

La gran aventura i el repte que suposa donar la volta al món en un veler és un bon moment per dur a terme un aprenentatge basat en projectes. L’alumnat assoleix competències i treballa continguts relacionats amb el currículum escolar però, d’una manera ben diferent: a través d’un esdeveniment que té lloc en temps real, amb una metodologia d'ensenyament-aprenentatge pròpia, i amb el suport tècnic i docent de l’equip educatiu del Consorci El Far.

Durant aproximadament cent dies, es treballen també valors associats a la navegació i a la vela oceànica com ara la superació personal, el treball en equip, la convivència...; es fomenta l’ús de les noves tecnologies; es promou actituds respectuoses amb el medi marí; permet descobrir projectes científics vinculats als mars i oceans... En aquest sentit, es proposen diferents activitats gratuites i es faciliten materials pedagògics per treballar des de l’aula i col·laborar en xarxa amb altres centres educatius.

Barcelona World Race 2014/15

És la única volta la món a vela amb dos tripulants i sense escales. La Barcelona World Race es celebra cada quatre anys i aplega als millors regatistes oceànics del món. Al mateix temps, implica un espectacular desplegament de les darreres tecnologies de seguiment per satèl•lit i de telecomunicacions, i al seu voltant es desenvolupan projectes de investigació científica i un programa educatiu de gran abast.

Inscriu-te (a partir del 15 de desembre)

Més informació

Veure vídeo d'experiències

Formació del professorat

El programa educatiu Seguint la Barcelona World Race

 

Comença la 2a edició de l’activitat “Apropa’t al litoral”

2013-11-11 10:05

Arrenca la segona edició de l’activitat Apropa’t al litoral, activitat emmarcada en el projecte educatiu de la regata Barcelona World Race que proposa investigar la qualitat de les platges de Barcelona, escenari de sortida i arribada de la regata. 

 

Des de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) i el Consorci El Far, amb la col·laboració de l'Agenda 21 


Escolar i l'Ajuntament de Barcelona, pensem que aquesta regata constitueix una bona eina per transmetre coneixements i valors vinculats al mar. 

 

Amb aquesta activitat, volem fer reflexionar sobre la importància del nostre comportament respecte el medi i la problemàtica dels residus sòlids i microplàstics al nostre litoral. També es vol fomentar el treball col·laboratiu en línia entre els altres centres participants. 

 

Per a aquesta activitat, posem a la vostra disposició la guia del docent, on us explicarà tot el funcionament de l’activitat, i el quadern de camp, que són tot un seguit de fitxes educatives perquè els alumnes puguin treballar-les. Hi ha fitxes per realitzar a l’escola i altre

s per resoldre-les a la platja, ja que es proposa fer dues sortides a la platja (temporada baixa i mitja), tot i que cada escola podrà fer les fitxes que consideri oportunes. A més, disposeu d'una bossa de préstec amb diversos materials per fer les observacions a la platja. 

L’Apropa’t al litoral, està pensat per cicle superior d’Educació Primària i ESO. 

 

Més informació

 

 

 

Maletes pedagògiques del Consorci El Far als centres de recursos de Nou Barris i Sants

2013-10-29 13:19

Les maletes pedagògiques “Habitants del mar” que el Consorci El Far ofereix a la comunitat educativa ja es poden trobar als centres de recursos CRP Nou Barris i CRP Sants.

Aquesta maleta està adreçada al públic d'educació infantil i primer cicle de primària permet conèixer les característiques i comportament d’alguns animals marins, on viuen, com s’alimenten, com es relacionen; conèixer algunes de les adaptacions dels organismes al medi marí, tot això a través d’un conte, titelles i de diferents mateirals amb els que poder observar, tocar i aprendre.

Per l’alumnat de cicle superior de primària i l’ESO hi ha la maleta pedagògica “Investiguem el plàncton”. Amb aquesta caixa didàctica es proposa conèixer la importància del plàncton dins dels ecosistemes marins; identificar, caracteritzar i interpretar els trets comuns i diferenciadors dels individus del plàncton; conèixer les tècniques de captura del plàncton i entendre la sensibilitat del plàncton davant la contaminació. Aquesta maleta esta disponible al CDEC.

Presentació del Programa educatiu de la Barcelona Wolrd Race 2014-15 al Cosmocaixa

2013-06-26 09:45

El Consorci El Far estarà present el proper 1 de juliol a la mostra d’entitats que organitza el Consell de Coordinació Pedagògica (CCP) de l’Ajuntament de Barcelona al Cosmocaixa. L’entitat presentarà el programa d’activitats pedagògiques Entorn del mar 2013-14 i el programa educatiu de la Barcelona World Race, la regata de volta al món que sortirà de Barcelona el 31 de desembre de 2014.

Els docents tindran l’oportunitat de conèixer de primera mà el programa educatiu  desenvolupat el Consorci El Far. Aquest programa recull un total de 13 activitats que permeten als nois i noies dels diferents nivells educatius conèixer l’activitat comercial marítima del Port de Barcelona, els ecosistemes marins mediterranis i el món de la navegació tradicional. 

Enguany però, a novetat serà la presentació de la nova edició del programa educatiu de la Barcelona World Race que es durà a terme el curs 2014-15. Tot i que aquest no es posarà en marxa fins el curs 2014-15, aquest curs es duran a termes nombroses accions de formació adreçades al professorat. Aquesta formació compta amb el reconeixement del Consorci d’Educació de Barcelona i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. 

La presentació de totes dues propostes es fa en el marc de la Presentació del Programa d'Activitats Escolars (PAE) que agrupa a més 3000 activitats ofertes per més 150 entitats de la ciutat. En aquesta ocasió, la jornada proposa a més a més endinsar-se en la relació que hi ha entre l'art i la ciència, i fer un petit homenatge a l'Albert Einstein en el 90 aniversari de la seva visita a Barcelona. 

Entreu a l'enllaç per conèixer el programa on trobareu el formulari d'inscripció.

Us esperem!

L'escola Ramón y Cajal ens explica la seva experiència al Consorci El Far

2013-05-14 09:06

Els alumnes de 1r EP van realitzar l'activitat Què és un port? el passat dia 9 d'abril, i com a resultat de la seva experiència van fer aquesta notícia al seu bloc. Us convidem a que feu una ullada.

Veure Bloc Escola Ramón y Cajal

 

 

 

 

L'activitat "Apropa't a litoral" a l'Info K de TV3

2013-03-07 09:39

No us perdeu el programa de l'Info K de TV3 del passat dia 5 de març mentre  els alumnes del Col·legi Sant Lluís participaven en l'activitat "Apropa't al litoral". Abans que arribi la temporada d'estiu els alumnes comproven com està l'estat de la sorra i l'aigua de les platges de Barcelona. Així, d'aquí uns mesos, quan faci més bo, es compararan els resultats. L'"Info K" els ha acompanyat per fer aquesta investigació.

Mira el video aquí

 

Juguem a pescar! amb l'escola Alexandre Galí de Barcelona, al programa Catakrac de BTV

2013-03-05 10:07

 

Els nois i nois de l'Escola Alexandre Galí han estat protagonistes del programa infantil Catakrac que fa BTV durant la visita que

 han fet aquests dies al Consorci El Far. En aquesta ocasió els alumnes han conedut les principals tècniques de pesca a través d'un conte, han fet un taller per conèixer les mides mínimes dels peixos i, finalment han realitzat un itinerari pel Moll de Pescadors del Port de Barcelona. No us perdeu l'experiéncia i mireu

 el vídeo  aquí. 

 

 

Els primers alumnes que participen en l’activitat “Apropa’t al litoral” surten a estudiar les platges

2013-03-01 11:41

 

Entre els centres educatius participants hi ha el Col•legi Sant Lluís del barri La Prosperitat a Nou Barris que ha decidir estudiar la platja de la Mar Bella, mentre que l’institut Joan Coromines d’Hostafrancs estudiarà la platja de Sant Sebastià, a la Barceloneta. D’altra ban


da, el Col•legi Sant Lluís de Begues, que va participar en el programa educatiu de la Barcelona World Race 2010-11, ha decidit desplaçar-se fins a un tram de platja de Gavà. Els altres 6 centres inscrits, desenvoluparan també les seves investigacions en les platges de la ciutat de Barcelona al llarg del mes de març. 
 
Aquesta setmana s’ha iniciat l’activitat Apropa’t al litoral: coneguem la qualitat de les nostres platges amb un total de 150 alumnes que pertanyen a 3 dels 9 centres educatius inscrits en aquesta nova activitat que ofereixen la Fundació Navegació Oceànica Barcelona i el Consorci El Far  en col•laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i l'Agenda 21 Escolar.
 
L’activitat que duen a terme els centres educatius compta amb diferents accions que permeten descobrir als alumnes quin aspecte i quins usos té la platja en diferents èpoques de l’any. En aquest context es preveu dur a terme dues sortides: una entre els mesos de febrer i març, i una segona sortida al mes de maig. Durant aquestes sortides els alumnes veuen com és una platja i observen aspectes com ara la presència de residus sòlids i microplàstics a la sorra, el número d’usuaris que hi ha, i quin són els seus hàbits i comportaments respecte la seva col•laboració a l’hora de separar de forma correcta els residus que generen. 
 
Les dades recollides durant el treball de camp realitzat després de visitar, estudiar un tram de platja i fer entrevistes als usuaris, es compartiran on line i es posaran a l’abast de l’Ajuntament de Barcelona per tal de comparar i determinar quins canvis es donen entre les diferents temporades i entre les diferents platges estudiades.
 
Per dur a terme aquest estudi, els alumnes han comptat també amb una formació inicial per part de l’equip d’educadors del Consorci El Far. Aquesta consisteix en una xerrada inicial on es donen eines als alumnes per tal que aquests puguin entendre els processos de formació d’una platja i els canvis que pateix aquesta durant l’estiu i l’hivern amb l’objectiu que puguin comparar l’aspecte i l’ús d’una platja d’hivern amb la que es trobaran quan tornin a repetir la sortida a finals de primavera. 
 
Prèviament a la sortida, els alumnes també recullen informació i coneixen quines són les característiques que presenta la platja que han escollit com objecte d’estudi per tal de posar-se en context abans de fer la sortida. Aspectes com per exemple les mides, la situació, els tipus d’usuaris més habituals o els serveis que presenta són alguns dels paràmetres que han d’investigar per tal de completar la caracterització de la platja a estudiar. Igualment, se’ls proposa generar debat per tal de desenvolupar el pensament crític vers la necessitat o no d’apostar per la regeneració artificial de les platges.
 
“Apropa’t al litoral” és una iniciativa s'emmarca que s’emmarca en el Projecte Educatiu de la Barcelona World Race i neix amb l’objectiu de conscienciar als joves respecte la necessitat de preservar els mars i oceans.
 
Podeu veure les fotos de l'activitat aquí
 

 

Ítems: 1 - 10 de 17
1 | 2 >>